Martijn van der Blom

Schilder, graficus en kunsteducator te Hilversum.

grafisch Atelier Hilversum
kunstmakkers
Navigation

Martijn van der Blom (geboren in Delft 1973) is schilder en graficus. Na de docentenopleiding in Zwolle, gaat hij naar de kunstacademie HKA in Arnhem. Hij woont en werkt in Hilversum sinds 2002. 

Zijn grafiek was o.a. te zien in Galerie de Paraplu met de tentoonstelling Caelum Ex Arte in Deventer en hij liet grote verleidelijke schilderijen zien in Sidac Studio in Leiden. Naast beeldend kunstenaar is hij verbonden aan het Grafisch Atelier als kunsteducator. Hij geeft les in verschillende grafische technieken.

Vanaf 2002 tot 2012 lag zijn focus vooral op het schilderen met olieverf op doek. Sinds 2012 werkt hij voornamelijk seriematig in gecombineerde grafische technieken en maakt hij veel digitale grafiek. Hij maakt deze grafiek op de large format printer van het Grafisch Atelier. In het proces van samenstellen van nieuwe beelden vormen ook collage's gemaakt van gestanste vormen uit karton en foto's een belangrijke bron. In alle verschillende technieken die hij gebruikt staat steeds de vraag; 'Hoe verbeeld je de staat van constante verandering'? centraal. 

"In de periode dat ik geen eigen schilderatelier had…(Mijn atelier had ik op de zolderverdieping van het oude grafisch atelier. Dat is inmiddels afgebroken) Zonder vaste plek om te schilderen ben ik gaan experimenteren met verschillende materialen en vooral met het large format printen. Ik ontdekte verassende effecten bij het vaker over elkaar printen van dezelfde afbeelding en het invoeren van verschillende papiersoorten. 

Het maken van de prints zoals ik dat nu doe is te vergelijken met werken met aquarelverf. Ik maak altijd gebruik van het wit van het papier om licht in de composities te behouden aangezien er geen witte inkt in de printer zit. Op het eerste gezicht een dilemma, want in mijn schilderijen gebruik ik juist heel veel wit om de meeste kleuren juist te vergrijzen. Toch valt dat best mee. Ik was zelf verrast over de snelle verzadiging van sommige papiersoorten. Door steeds maar weer door te gaan met afdrukken van print over print, kan ik steeds eenzelfde soort vergrijzing van de kleur bewerkstelligen als wanneer ik dat met olieverf zou doen." 

2001 Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

1998 Hogeschool Windesheim TeHa Zwolle